Na današnji dan

Posljednja erupcija Vezuva dogodila se u Drugom svjetskom ratu za vrijeme krvavih bitaka u Italiji – 1944.

Tijekom erupcije poginulo je 26 ljudi, a na tisuće je ostalo bez domova.

Dana 18. ožujka 1944. godine započela je do sada posljednja velika vulkanska erupcija Vezuva. Zanimljivo je da su se upravo u to doba u Italiji vodile teške bitke između njemačkih i savezničkih snaga. Naime, od siječnja do svibnja te godine trajala je znamenita Bitka za Monte Cassino, kod poznatog benediktinskog samostana smještenog oko 100 kilometara sjeverozapadno od Vezuva.

Oko mjesec dana prije erupcije Vezuva saveznici su na samostan Monte Cassino bacili preko tisuću tona bombi. U trenutku erupcije američki bombarderi tipa B-25 Mitchell bili su stacionirani podno Vezuva, na području Pompeja. Vrući materijal nastao vulkanskom erupcijom uništio je između 75 i 88 bombardera. Pripadnici ratnog zrakoplovstva američke vojske fotografirali su erupciju Vezuva s tla i iz zraka pa je o tome ostao sačuvan znatan broj fotografija.

Erupcija Vezuva na današnji dan uništila je sela San Sebastiano al Vesuvio, Massa di Somma, Ottaviano, kao i dio sela San Giorgio a Cremano. Dvadeset i šest je ljudi poginulo, a tisuće su ostale bez domova.


Komentari