Na današnji dan

Posjet Ronalda Reagana Moskvi – 1988.

Unatoč napetostima, susret Reagana i Gorbačova prošao je u načelno srdačnoj atmosferi.

Dana 29. svibnja 1988. godine došao je američki predsjednik Ronald Reagan u posjet SSSR-u. Sastao se s Mihailom Gorbačovom u Moskvi, gdje su njih dvojica finalizirala ratifikaciju Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, poznatog pod kraticom INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).

Budući da je Ronald Reagan prethodno bio nazivao Sovjetski Savez i Zlim imperijem, njegov je dolazak u tu državu predstavljao značajan događaj za povijest Hladnog rata. Reagan i njegova supruga Nancy, američka prva dama, u Moskvi su pri posjetu dočekani s oduševljenjem. Američki predsjednik tom prilikom je pritisnuo Gorbačova, svog domaćina, pitanjima o ljudskim pravima u SSSR-u, kao i o slobodi vjeroispovijesti te zakonima o pravu na emigraciju židovske manjine. Takvo inzistiranje na problemima koje su sovjetske vlasti smatrale unutarnjim pitanjima izazvalo je, dakako, negativnu reakciju kod njih.

Unatoč tim napetostima, susret je prošao u načelno srdačnoj atmosferi, osobito s obzirom na uspjeh zaključivanja spomenutog Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Reagan je uspio domaćine pridobiti uvelike zahvaljujući svom šarmu i humoru, koje je razvijao već u razdoblju prethodne glumačke karijere. Posjet Ronalda i Nancy Reagan SSSR-u potrajao je nekoliko dana, a već su se u prosincu iste godine američki predsjednik i Mihail Gorbačov ponovno sastali u New Yorku.


Komentari