Na današnji dan

Porscheov unuk na čelu goleme Volkswagen grupe – 1937.

Ferdinand Piëch, dugogodišnji čelnik Volkswagen grupe, bio je sin Louise Porsche, kćeri znamenitog Ferdinanda Porschea. 

Austrijski poslovni čovjek Ferdinand Piëch, jedan od najmoćnijih europskih gospodarstvenika u 20. stoljeću, rođen je 17. travnja 1937. godine. Ferdinand Piëch bio je godinama na čelu Volkswagen grupe i ostvario je s njom velike poslovne uspjehe. Zanimljivo je da je Piëch zapravo unuk znamenitog Ferdinanda Porschea, kreatora Volkswagen Bube i niza drugih vozila.

Obitelji Piëch i Porsche bile su povezane još prije Drugog svjetskog rata. Naime, otac Ferdinanda Piëcha, imenom Anton Piëch, bio je odvjetnik Ferdinanda Porschea. S Porscheom se Anton povezao i obiteljski, oženivši Louisu Porsche (jedinu kći Ferdinanda Porschea). Anton Piëch imao je 15 %-tni udio u Porscheovoj automobilskoj kompaniji.

Ferdinand Piëch završio je obrazovanje na znamenitom tehničkom sveučilištu ETH Zürich. U okviru tvrtke Audi postigao je Ferdinand Piëch velik uspjeh modelima 80, 100 i Quattro. Tim je uspjehom tvrtka Audi postala dostojan konkurent BMW-u i Mercedesu.

Godine 1993. Ferdinand Piëch postao je predsjednik Volkswagen grupe. Stvorio je snažnu grupaciju, s cijelim nizom automobilskih marki – Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Lamborghini, Bugatti i Bentley. Ferdinand Piëch danas posjeduje oko 10 % dionica Porschea.


Komentari