Na današnji dan

Porsche je za Hitlera dizajnirao tenkove Tigar – 1951.

3.9.1875.

Osnivač automobilske kompanije Porsche umro je na današnji dan u 76. godini života nakon duge i plodne inženjerske karijere. Ne samo da je osnovao marku automobila Porsche, nego je i dizajnirao Volkswagen Bubu, Mercedes-Benz SSK, njemačke tenkove Tigar (kojima je dao i ime) i Elefant, te najveći i najteži tenk u povijesti Panzerkampfwagen VIII Maus.

Ferdinand Porsche rođen je Češkoj (tada u sastavu Austro-Ugarske, kao i Hrvatska). U mladosti je jedno vrijeme bio vozač nadvojvode Franje Ferdinanda (ubijenog u Sarajevu 1914. godine), a zatim je dugo vremena radio za Daimler (proizvođača Mercedesa).

Vlastitu kompaniju, današnji Porsche, osnovao je 1931. godine u Stuttgartu. Hitler je cijenio Porschea, zbog čega je ovaj nakon rata optužen za ratne zločine i proveo u francuskom zatvoru 20 mjeseci bez suđenja.


Kad se vratio jedva je ponovno pokrenuo tvrtku Porsche, no ona je postupno rasla. Danas je holding Porsche vlasnik 50.76% glasačkih prava kao najveći dioničar Volkswagen grupe (najvećeg europskog proizvođača automobila, s markama Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Lamborghini i Bugatti).

Komentari