Na današnji dan

Porinuta prva podmornica od neovisnosti Hrvatske (1996.)

PODMONICA, b) podmornica Velebit, HRM

Prva i dosad jedina podmornica koja je ikada bila u sastavu Hrvatske ratne mornarice svečano je porinuta 16. siječnja 1996. godine. Podmornica je nazvana Velebit i ima oznaku P-01, a sagrađena je u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu. Konstruirana je za obavljanje diverzantskih zadaća, polaganja mina, obavljanje ophodnje i izviđanja, te druge specijalne zadaće. U zavisnosti od zadatka, posada broji četiri do šest članova.

Njena gradnja započeta je još u doba SFRJ, kao dio klase diverzantskih podmornica Una. Gradnja je dovršena 1987., a hrvatske su je snage zaplijenile dok je bila na servisu u Splitu početkom Domovinskog rata. Trup joj je produžen, a ugrađen joj je dizelski generator i poboljšani sustav upravljanja. Prvu posadu prve podmornice samostalne Hrvatske činili su: zapovjednik Stjepan Korda (poručnik bojnog broda), zamjenik Hidajet Čobo (poručnik fregate), upravitelj stroja Drago Kruhak (poručnik), električar Živko Đivanović (stožerni narednik), elektroničar Tomislav Šalinović (narednik), te strojar Ivan Bandalo (narednik).

Podmornica Velebit istiskuje 98,5 tona u uronjenom stanju, a 88 tona kad plovi na površini mora. Duljine je 21,09 metara, a promjer trupa iznosi joj oko 2,7 metara. Pogone je dva elektromotora tvrtke Končar, svaki snage od 20 kW, a posjeduje i jedan dizelski generator od 105 kW, pomoću kojeg se mogu puniti njene baterije. Podmornica Velebit može zaroniti na maksimalnu dubinu od 120 metara. Ovisno o zadatku, može nositi četiri diverzantske ronilice R-1 ili 12 diverzantskih priljepak-mina ili od 4 do 6 na dnu ležećih mina. Redovito održavanje podmornice polako je izostajalo, pa je nakon gubitka funkcionalnosti 2002. izvučena na suho.

piše: Dražen Krajcar


Komentari