Na današnji dan

Porinuta britanska kraljevska jahta Britannia – 1953.

U slučaju da je došlo do nuklearnog rata sa SSSR-om, jahta je trebala poslužiti kao utočište za kraljicu. Naime, u tom bi se slučaju kraljicu ukrcalo na jahtu i otplovilo bi se u skrovite uvale na sjeverozapadnoj obali Škotske.

Dana 16. travnja 1953. godine zaplovila je nova britanska kraljevska jahta imena Britannia. Porinuta je u ime vladajuće britanske kraljice Elizabete II., čije je postala službeno plovilo. Kako stvari trenutno stoje, to je bila posljednja britanska kraljevska jahta u upotrebi. Zanimljivo je da je sagrađena u Škotskoj, a ne Engleskoj.

Britannia je dugačka 126 metara, a mogla je primiti čak do 250 gostiju. K tome je primala 250 mornara i 21 časnika, pa je na brodu mogao istodobno biti čak 521 čovjek. Jahta je imala pogonski stroj od 12.000 konjskih snaga, što je omogućavalo brzinu do 39,8 km/h.

U slučaju da je došlo do nuklearnog rata, jahta je trebala poslužiti kao utočište za kraljicu. Naime, u tom bi se slučaju kraljicu ukrcalo na jahtu i otplovilo bi se u skrovite uvale na sjeverozapadnoj obali Škotske (ti tajni planovi tek su nedavno izašli na svjetlo javnosti).

Na prvom putovanju jahta je isplovila iz engleskog Portsmoutha i plovila je sve do otoka Malte, koji je u to doba bio još u britanskom vlasništvu. Na jahti Britannia tijekom godina bili su mnogi strani državnici, primjerice američki predsjednici Dwight D. Eisenhower, Gerald Ford, Ronald Reagan i Bill Clinton.


Na jahti Brittannia obavili su princ Charles i princeza Diana 1981. godine svoje krstarenje povodom medenog mjeseca. Zanimljiva je bila i uloga te jahte pri svečanom britanskom napuštanju Hong Konga u korist Kine. Naime, tada su princ Charles i dotadašnji britanski guverner Chris Patten (danas lord Patten) isplovili na jahti iz Hong Konga, simbolično napuštajući taj nekadašnji britanski posjed. Jahta Britannia umirovljena je 1997. godine i od tada britanska kraljevska obitelj više ne posjeduje službenu jahtu.

Komentari