Na današnji dan

Porinut veliki luksuzni brod SS France – Versailles Atlantika – 1910.

Da bi se upotpunio dojam luksuza i stila iz doba francuskih kraljeva, na zidove u SS Franceu bili su obješeni portreti Luja XIV.

Dana 20. rujna 1910. godine porinut je brod SS France, koji je dobio i nadimke Versailles Atlantika, Versailles mora i Dvorac Atlantika. Dakako, ti nadimci odražavali su luksuzno uređenje unutrašnjosti SS Francea, u stilu francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XVI. (barok i klasicizam).

SS France porinut je otprilike u isto doba kad i znameniti Titanic. U usporedbi s Titanicom, bio je SS France, doduše, nešto manji (dužine 217 metara, u usporedbi s Titanicovih 269), no načelno nije zaostajao u luksuzu i komforu. Imao je također četiri velika dimnjaka kao i Titanic, a isto je tako mogao ukrcati preko 2.000 putnika. Dapače, SS France bio je jedini francuski prekooceanski parobrod s četiri dimnjaka.

Zanimljivo je da je po snazi svog parnog pogonskog sklopa SS France parirao Titanicu. Naime, imao je oko 45.000 konjskih snaga, u usporedbi s Titanicovih 46.000. Da bi se upotpunio dojam luksuza i stila iz doba francuskih kraljeva, na zidove u SS Franceu bili su obješeni i portreti Luja XIV., poznatog i kao Kralj Sunce.


Komentari