Na današnji dan

Porinut posljednji američki bojni brod (USS Missouri) – 1944.

Brod USS Missouri dobio je u američkoj mornarici nadimak Mighty Mo (hrv. Moćna Mo). Godine 1945. na tom je brodu potpisana kapitulacija Japana, što je bio povijesni događaj koji je obilježio konačni kraj Drugog svjetskog rata.

Dana 11. lipnja 1944. godine porinut je posljednji američki bojni brod – USS Missouri. Pripadao je klasi Iowa, najvećoj i najmoćnijoj klasi bojnih brodova u američkoj povijesti. Pojam bojnog broda označavao je oklopom i topovima najsnažnije ploveće objekte nekadašnjih ratnih mornarica (ispod njihove razine nalazile su se teške krstarice, lake krstarice, razarači itd.)

USS Missouri imao je glavne topove kalibra čak 406 milimetara, koji su ispaljivali granate teške 1.200 kg (otprilike kao prosječni današnji automobil). Ti su topovi imali cijevi dužine preko 20 metara, a mogli su pucati na udaljenost od čak 39 kilometra. USS Missouri imao je devet takvih topova, tako da je mogao u minuti ispaliti čak 18 velikih granata.

Oklop tog bojnog broda bio je debeo 310 milimetara na razini vode. Na mjestima je debljina oklopa dosezala i pola metra. Cijeli je brod bio dužine 270,4 metara, više od nekih nosača zrakoplova. Unatoč velikoj masi, brod je pomoću stroja s oko 212.000 konjskih snaga mogao doseći čak 33 čvora.

Brod USS Missouri dobio je u američkoj mornarici nadimak Mighty Mo (hrv. Moćna Mo). Godine 1945. na tom je brodu potpisana kapitulacija Japana, što je bio povijesni događaj koji je obilježio konačni kraj Drugog svjetskog rata. Za vrijeme tog potpisivanja, USS Missouri bio je usidren u tokijskoj luci.


USS Missouri bio je u službi do 1992. godina, kad je konačno razdužen. Danas služi kao muzejski brod, a usidren je u poznatom Pearl Harboru na Havajima.

Komentari