Na današnji dan

Porinut golemi SS Great Eastern – najveći brod 19. stoljeća – 1858.

Premda je porinut 1858. godine, zanimljivo je da SS Great Eastern nije po veličini nadmašen sve do 1901. godine tj. do sljedećeg stoljeća. 

Dana 31. siječnja 1858. godine porinut je brod SS Great Eastern, daleko najveće plovilo u dotadašnjoj povijesti zapadnog svijeta. Sa svojih 211 metara dužine bio je gotovo dva puta duži od tadašnjih najvećih svjetskih brodova, a s istisninom od preko 32.000 tona bio je višestruko veći od njih. Jedno je vrijeme nosio naziv Leviathan, no ipak mu je trajno ostalo ime SS Great Eastern. Teoretski je mogao prevoziti čak 4.000 putnika od Engleske do Australije bez punjenja ugljenom tijekom puta. SS Great Eastern imao je čak tri vrste pogona, koji su se mogli kombinirati.

Naime, posjedovao je jedra, propeler pokretan parnim strojem pa i kotače s lopaticama na obje strane broda, također na parni pogon. Jedra su bila razapeta na čak šest jarbola, što je bila velika rijetkost, a parni strojevi imali su ukupno oko 8.000 konjskih snaga. Premda je porinut 1858. godine, zanimljivo je da SS Great Eastern nije po veličini nadmašen sve do 1901. godine tj. do sljedećeg stoljeća. Ostala mu je, dakle, trajna titula najvećeg broda izgrađenog u 19. stoljeću.

Za dizajn i izgradnju tog golemog broda zaslužan je bio znameniti Isambard Kingdom Brunel, jedan od vodećih britanskih poduzetnika tijekom industrijske revolucije.


Komentari