Na današnji dan

Poplava pive usmrtila 8 ljudi u Londonu (1814.)

Neobična nesreća u londonskoj četvrti St. Giles (između Sohoa i Bloomsburyja) dogodila se 17. listopada 1814. godine. Naime, u lokalnoj pivovari na Tottenham Court Roadu puknuo je veliki spremnik piva, tako da se oko 1.470.000 litara piva izlilo na susjedne ulice.

U okolici pivovare nalazile su se sirotinjske kuće, u kojima su i čitave obitelji živjele u podrumskim stanovima. Velika količina piva potopila je podrume i uzrokovala smrt 8 ljudi. Oni su se ili utopili u pivu ili su stradali od vala pive koji je rušio slabo sagrađene kuće.

U lokalnom pubu Tavistock Arms val piva srušio je zid i zarobio mladu 14-godišnju namještenicu ispod ruševina. Ona nažalost nije preživjela. Val piva srušio je i još dvije kuće. Od osmero poginulih dvoje su bila djeca u dobi od 3 i 4 godine.

Pivovara je bila u vlasništvu kompanije Meux utemeljene 1764. godine i nalazila se na križanju Oxford Streeta i Tottenham Court Roada. Protiv pivovare je podignuta tužba, no sud je odlučio da je bila riječ o “višoj sili” i da nitko nije odgovoran.


Komentari