Na današnji dan

Popaj sam mornar ja (1929.)

Simpatični crtani lik mornar Popaj, s istetoviranim sidrima na podlakticama, neizbježnom lulom od kukuruzovine u ustima te jedenju špinata od kojeg dobiva ogromnu snagu, prvi se puta pojavio u stripu Thimble Theatre izdavačke kuće King Features Syndicate 17. siječnja 1929. godine. Popajev lik osmislio je američki strip crtač Elzie Crisler Segar, a nakon njegove smrti nastavio ga je crtati Bud Sagendorf te drugi autori. Lik karikaturalnog obličja i naravi, ubrzo je stekao svjetsku popularnost (u anketi među djecom 1935. godine nadmašio je i Mickeyja Mousea).

Kako je Popaj nadnaravnu snagu crpio iz špinata, time se poticalo djecu na konzumaciju toga povrća (zato su neke marke konzervi sa špinatom preuzele njegovo ime). Uz Popaja, glavni su likovi serije njegova djevojka Oliva, njegov protivnik, grubijan Badžo, posvojeni sin Kićo, prijatelj i izjelica Pero Ždero i drugi.

Godine 1933. snimljen je i animirani film Mornar Popaj D. Fleischera. Filmom je započeta animirana serija u kojoj je do 1957. realizirano 105 kratkometražnih crtanih filmova i 3 srednjometražna. Prepoznatljiva je bila i naslovna pjesma Popaj sam mornar ja, a za uspjeh serije osobito je zaslužan scenarist Jack Mercer. Mornar Popaj se od 1935. do 1938. pojavljivao na američkim radiostanicama, a 1980. godine snimljen je i igrani film Popaj Roberta Altmana u kojem je naslovnu ulogu igrao Robin Williams. Popajev lik korišten je u industriji igračaka i računalnim igricama, a zaštitni znak je mnogobrojnih restorana, trgovina i slatkiša.

Stripovi i crtani filmovi o Popaju objavljuju se i danas, a najavljeno je i snimanje novog igranog filma. Časopis TV Guide uvrstio je Popaja na 20. mjesto ljestvice 50 najvećih likova iz crtića svih vremena.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari