Na današnji dan

Ponosni vojvoda Seymour (1662.)

Dance-Holland, Nathaniel; Charles (1662-1748), 6th Duke of Somerset; Trinity College, University of Cambridge; http://www.artuk.org/artworks/charles-16621748-6th-duke-of-somerset-134683

Dana 13. kolovoza 1662. rođen je izvanredno bogati engleski aristokrat – Charles Seymour, nosilac visoke titule vojvode od Somerseta (engl. Duke of Somerset). Ta se ugledna titula nalazi u obitelji Seymour već desetak generacija i po njoj su oni najviše rangirana britanska aristokratska obitelj nakon vojvoda od Norfolka (obitelj Fitzalan-Howard, koja se ističe činjenicom da je katoličke vjere).

Obitelj Seymour došla je u vrh engleske aristokracije još u 16. stoljeću. Naime, kralj Henrik VIII. za svoju treću suprugu odabrao je plemkinju Jane Seymour, što je dovelo i do velikog uzdignuća njene obitelji. Dapače, Jane Seymour bila je jedina od Henrikovih supruga o kojoj je kralj zadržao dobro mišljenje (rodila mu je jedinog zakonitog sina, a pri tom je porodu i umrla). Kraljica Jane Seymour jedina je od Henrikovih supruga kojoj je dao kraljevski pokop i koja je pokopana uz njega.

Njen brat dobio je od kralja titulu vojvode od Somerseta. Charles Seymour bio je njegov praprapraunuk i 6. vojvoda od Somerseta. Bogatstvo obitelji Seymour uvećao je svojom ženidbom s nasljednicom ogromne imovine. Njeno ime bilo je Elizabeth Percy, a bila je jedina kći i nasljednica 11. earla (grofa) od Northumberlanda. Tom su ženidbom u obitelj Seymour došli dvorci: Alnwick Castle, Petworth House, Syon House i Northumberland House.

Charlesa Seymoura već su suvremenici navodno zvali Ponosni Vojvoda (engl. Proud Duke) zbog njegove uznositosti. Izvanredno je mnogo držao do dvorskog ceremonijala, a za njega su rekli da je njegov ponos zbog visokog rođenja i položaja postao gotovo bolest. Ipak, njemu u prilog može se spomenuti da je imao ulogu pri osnivanju poznatog londonskog Doma za siročad, jedne od prvih ustanova u povijesti namijenjenih brizi za napuštenu djecu.


Komentari