Na današnji dan

Ponos i predrasude postoje i danas – 1813.

Jedna od najpoznatijih ljubavnih priča objavljena je 28.1.1813. Na koricama je stajao naslovPonos i predrasude, ali je autor ostao anoniman. Ovaj je roman uskoro dospio u ruke tadašnjim kritičarima koji su ga hvalili, a samog autora uspoređivali s Homerom i Shakespeareom. Nitko nije mogao saznati tko je autor djela koje čita i princeza od Walesa. Autor je imao dobar razlog zašto ne spominje svoje ime. Autor je zapravo bila autorica – slavna britanska spisateljica Jane Austen.

Na prvi pogledPonos i predrasude djeluju poput obično ljubića ili sapunice, ali ova nam priča govori mnogo o povijesnim događanjima u Engleskoj na prijelazu iz 18. na 19. stoljeće. Dok u udžbenicima povijesti možemo saznati kojega dana se dogodila koja bitka ili revolucija, iz djela Ponos i Predrasude možemo naučiti mnogo više, tj. kako su se društvene promjene odrazile na život ljudi.

O kojim je promjenama riječ? U 17. stoljeću kralj i plemstvo gube moć. Njihova je samovolja sve manja, a glas naroda sve glasniji. Dolazi do promjene u odnosu moći. Druga stvar koja je fenomenalno opisana je financijsko propadanje plemstva, a bogaćenje nižih slojeva. To je omogućio razvoj znanosti, trgovine i početci industrijalizacije. Englesko društvo doživljava snažnu tranziciju u kojoj će klase nestajati i nastajati.

A što se tiče naslovaPonos i predrasude, možemo reći da je aktualan i danas. Borba protiv predrasuda zbog pripadnosti nekom sloju društva i više je nego prisutna. Ljubav između glavnih likova – Elisabeth i Darcy – primjer je promjene koja tek treba zahvatiti društvo 21. stoljeća.


Komentari