Na današnji dan

Pomorska bitka kod Trafalgara – 1805.

Nelson je bio poznat po svojim originalnim strategijama u bitkama. Tako je i kod Trafalgara, umjesto da postupi kako je bilo za očekivati i napadne s brodovima u jednoj liniji, on ih je podijelio na dvije paralelne linije.

Engleski admiral Horatio Nelson ušao je u mornaricu još kao 12-godišnjak. Pomorske bitke ostavile su na njemu neizbrisive ožiljke. Tako je 1797. izgubio oko u sukobu kod Calvija, a 1801. desnu ruku kod Tenerifa. Sljedeće godine razorio je Napoleonovu flotu u bitki kod Nila, uz egipatsku obalu. Za svoje dotadašnje uspjehe proglašen je britanskim lordom, a zatim i vikontom. Dobio je i titulu vojvode od Brontéa od napuljskog kralja. U bitki kod Trafalgara, koja se odvijala 21. listopada 1805. godine, Britanci su imali 27 brodova, a Francuzi potpomognuti Španjolcima 33.

Nelson je bio poznat po svojim originalnim strategijama u bitkama. Tako je i kod Trafalgara, umjesto da postupi kako je bilo za očekivati i napadne s brodovima u jednoj liniji, on ih je podijelio na dvije paralelne linije. Za vrijeme bitke nalazio se na palubi svog admiralskog broda Victory. Taj je brod bio tipični predstavnik moćnih linijskih brodova prvog razreda tog vremena. Imao je 104 topa, istisninu od 3.500 tona i otprilike 850 članova posade. Za izradu je upotrijebljeno gotovo 6000 hrastovih stabala. Hrastov trup je bio debeo 60 cm na liniji vode. Vrh glavnog jedra nalazio se na 62.5 metara visine, a jedrilje je ukupno zapremalo 5.440 četvornih metara. Nelson je za vrijeme bitke neustrašivo stajao na palubi i upravljao flotom, premda su oko njega prolijetala topovska i puščana zrna.

U 13 sati i 15 minuta pogodio ga je neprijateljski metak. Ušao mu je u tijelo kroz rame, probio pluća i oštetio kralježnicu. Odnijeli su ga u potpalublje, gdje je za tri sata u bolovima umro. Posljednje riječi su mu bile: “Sada sam zadovoljan. Hvala Bogu da sam izvršio svoju dužnost.” Britanska je pobjeda bila potpuna. U bitki nisu izgubili ni jedan jedini brod, dok su Francuzi izgubili 19. Francuski zapovjednik admiral Villeneuve zarobljen je. Zauvijek je otklonjena mogućnost Napoleonove invazije na Englesku.


Komentari