Na današnji dan

Položen kamen temeljac zgrade američkog Capitola (1793.)

Dana 18. rujna 1793. položen je kamen temeljac znamenite zgrade Capitola, sjedišta američkog Kongresa. Svečanosti je prisustvovao osobno i tadašnji predsjednik SAD-a George Washington, koji je s osmoricom drugih slobodnih zidara obučenih u masonsku odjeću izvršio polaganje kamena temeljca. Nakon obavljene ceremonije zaklan je i ispečen vol koji je težio oko 230 kilograma.

Prepoznatljiv dio odjeće masona činile su tzv. masonske pregače, kojima se opasivao struk, a koje su dosezale do iznad koljena. Washingtonova masonska pregača, koju je taj američki predsjednik nosio pri polaganju kamena temeljca zgrade Capitola, sačuvala se sve do danas. Sačuvao se i zidarski alat korišten pri toj ceremoniji, koji je bio sastavni dio masonske simbolike, uključujući zidarsku žlicu i čekić.

Zgrada Capitola dovršena je 1800. godine u dovoljnoj mjeri da započne njeno korištenje, no već 1814. spalili su je Britanci koji su te godine uspjeli osvojiti američki glavni grad Washington (tada je spaljena i Bijela kuća tj. predsjednička rezidencija). Obnova Capitola započela je 1815. godine, u dijelom preinačenom obliku.

Kasnije je zgrada uvelike nadograđena, a 1860-ih godina dovršena je znamenita kupola na njenom vrhu, tako da je građevina dosegla današnju visinu od 88 metara. Zgrada Capitola danas sadrži oko 600 prostorija, tako da joj ukupna površina iznosi oko 140.000 četvornih metara. Najveća dimenzija (duljina) te građevine iznosi 229 metara, a ukupno se na njoj nalazi 658 prozora.


Komentari