Na današnji dan

Poljska vlada u egzilu u Londonu djelovala je još 45 godina nakon Hitlerove smrti – 2005.

Portrait of my father

Nakon Hitlerove invazije Poljske, poljska je vlada otišla u izbjeglištvo. Zanimljivo je da je nastavila postojati u Londonu i nakon kraja Drugog svjetskog rata, te kroz cijelo vrijeme komunističke vlasti u Poljskoj – sve do 1990. godine. Posljednji premijer poljske vlade u egzilu zvao se Edward Szczepanik.

Dana 11. listopada 2005. godine umro je Edward Szczepanik – posljednji premijer poljske vlade u egzilu. Naime, nakon Hitlerove invazije Poljske, poljska je vlada otišla u izbjeglištvo, najprije u Francusku (Pariz, a zatim Angers), a na kraju je završila u Londonu. U Londonu su tijekom Drugog svjetskog rata boravile i mnoge druge izbjegličke vlade, uključujući i jugoslavensku kraljevsku vladu. Međutim, budući da su u Poljskoj komunisti preuzeli vlast nakon Drugog svjetskog rata, izbjeglička je poljska vlada ostala i dalje u Londonu, neuspješno pokušavajući povratiti vlast u domovini.

Zanimljivo je da je izbjeglička poljska vlada nastavila postojati u Londonu kroz cijelo vrijeme komunističke vlasti u Poljskoj – sve do 1990. godine. Ukupno se tijekom 50 godina djelovanja izmijenilo na njenom čelu čak 15 premijera. Posljednji premijer te vlade bio je Edward Szczepanik. On je po struci bio ekonomist, a rođen je na području današnje Poljske još 1915. godine. Sudjelovao je u Drugom svjetskom ratu na savezničkoj strani (bio je prisutan i u poznatim borbama oko Monte Cassina).

Szczepanik je nakon rata ostvario karijeru uglednog ekonomista, a predavao je na više sveučilišta. Bio je i aktivan djelatnik u mnogim međunarodnim organizacijama, poput UN-a, UNHCR-a i FAO-a. Od 1963. do 1977. godine bio je poslanik izbjegličke poljske vlade pri Svetoj Stolici (poljsku vladu u egzilu priznavale su još samo tri svjetske države – Vatikan, Irska i Francova Španjolska, dok su ostale države priznavale komunističku vladu).

Godine 1986. Szczepanika su izabrali za premijera poljske vlade u izbjeglištvu. Godine 1990. taj je vlada konačno prestala djelovati kad je Lech Wałęsa putem demokratskih izbora postao predsjednik u Poljskoj. Szczepanik je time ostao posljednji premijer izbjegličke vlade, koja je tada i formalno ukinuta.


Godine 2005. Edward Szczepanik umro je u Engleskoj u visokoj 91. godini života, a posmrtni su mu ostatci zatim pokopani u rodnoj Poljskoj, dapače u istom gradiću u kojem se i rodio (gradić se zove Suwałki i nalazi se u sjeveroistočnoj Poljskoj).

Komentari