Na današnji dan

Poljska postigla svoj najveći opseg u povijesti – 1618.

Površina Poljskog Kraljevstva približila se jednom milijunu četvornih kilometara.

Dana 11. prosinca 1618. godine potpisan je Mir u Dywilinu, kojim je Poljska postigla svoj najveći opseg u povijesti. Mir je potpisan nakon Poljsko-ruskog rata, koji je trajao od 1605. do 1618. godine, a u kojem se Poljska pokazala nadmoćnom (Rusko Carstvo jedva je sačuvalo svoju nezavisnost).

Mirom u Dywilinu poljske granice proširene su na istok sve do područja bliskih Moskvi. Poljska je, primjerice, dobila važni ruski grad Smolensk, kao i područje današnje sjeverne Ukrajine. Površina Poljskog Kraljevstva nakon potpisivanja Mira u Dywilinu približila se jednom milijunu četvornih kilometara (stotinu milijuna hektara), što je preko tri puta više od površine današnje Republike Poljske. Poljska je u tom svom najvećem opsegu obuhvaćala veći dio današnjih europskih država Litve, Latvije, Estonije, Ukrajine, Poljske i Bjelorusije, pa i znatne dijelove današnje Ruske Federacije.

Poljski kralj u razdoblju tog najvećeg opsega države bio je moćni Sigismund III. Vasa, pripadnik švedske dinastije Vasa (on je do 1599. godine bio i kralj Švedske). Njegov sin Vladislav IV. Vasa čak je i nakon potpisivanja Mira u Dywilinu odbijao odreći se titule ruskog cara (na taj su ga položaj bili izabrali ruski boljari još 1610. godine).


Komentari