Na današnji dan

Poljak koji je samo tri dana bio maršal Francuskog Carstva – 1813.

Poljski princ Józef Antoni Poniatowski poginuo je u Bitki kod Leipziga, najvećoj i najkrvavijoj europskoj bitki prije 20. stoljeća, tri dana nakon što je imenovan Napoleonovim maršalom.

Dana 19. listopada1813. godine poginuo je poljski princ Józef Antoni Poniatowski, jedini Poljak koji je ikada postao maršalom Francuske. Poniatowskog je maršalom imenovao Napoleon Bonaparte uoči znamenite Bitke kod Leipziga 1813. godine. Nažalost, u toj je bitki Poniatowski i poginuo, tako da je maršalom bio tijekom samo tri dana.

Józef Antoni Poniatowski rođen je u Beču 1763. godine kao pripadnik jedne od najuglednijih poljskih aristokratskih obitelji. Njegov stric Stanisław August Poniatowski postao je 1764. godine poljskim kraljem (Poljska je bila izborna monarhija) pod imenom Stanislav II. August. Zapravo je Stanislav II. August bio ujedno i posljednji poljski kralj domaćeg podrijetla jer su velike sile 1795. godine potpuno razdijelile među sobom poljski teritorij.

Mladi Józef Antoni Poniatowski postao je vojnim časnikom, i to u službi Habsburške Monarhije. U tom se svojstvu borio protiv Turaka Osmanlija, a kod mjesta Šabac u današnjoj Srbiji navodno je tijekom bitke spasio život svom mlađem kolegi – princu Karlu Philippu zu Schwarzenbergu. Zanimljivo je da je upravo Schwarzenberg bio 25 godina kasnije glavni austrijski vojskovođa u Bitki kod Leipziga, u kojoj je Poniatowski poginuo na današnji dan (bili su taj put na suprotnim stranama).


Poniatowski je igrao vodeću ulogu u poljskoj povijesti tijekom Napoleonskih ratova. Postao je vrhovnim zapovjednikom vojnih snaga Varšavskog Vojvodstva, države pod Napoleonovom zaštitom. Zanimljivo je da je za vrijeme Bonaparteovog napada na Rusko Carstvo Poniatowski bio jedan od vodećih zapovjednika u Napoleonovoj Velikoj armiji.

Komentari