Na današnji dan

Poljaci upotrijebili rakete protiv Osmanlija – 1673.

Poljskolitvanske snage upotrijebileporazile su vojsku Osmanskog Carstva u Bitki kod Hotina 11. studenog 1673. godinezahvaljujući uporabi raketa. Radilo se o raketama zamišljenim od strane Kazimierza Siemienowicza, stručnjaka za naoružanje i vojnog inženjera. Siemienowicz je u svom djelu o vojnoj artiljeriji, zvanom Artis Magnae Artilleriae, već u 17. stoljeću predvidio i rakete s više stupnjeva pogona.

Trupe Poljsko-litvanske Unijepredvodio je znameniti vojskovođa Ivan Sobjeski, koji jeimao položajvelikog krunskog hetmana, što je bio najviši zapovjednički položaj u tadašnjoj poljskoj vojsci.Nedugo nakon te pobjede izbran za poljskog kralja (kao Ivan III. Sobjeski).Snage Sobjeskog brojile su oko 40.000 vojnika, a osmanska vojska, pod vodstvom Husein-pašom, imala je oko 35.000 ljudi i 120 topova.Pobjeda je Poljacima donijela mogućnost revizije nepovoljnog Bučačkog mira potpisanog godinu ranije.

Inače, mjesto Hotin, kod kojeg se održala bitka, nalazi se na području današnje Ukrajine, nedaleko od tromeđe Ukrajine, Moldavije i Rumunjske.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari