Na današnji dan

Poligon kod Semipalatinska – mjesto eksplozije čak 456 nuklearnih bombi – 1991.

Testni kompleks kod Semipalatinska služio je za nuklearna ispitivanja još od 1949. godine, kad je na njemu testirana prva sovjetska nuklearna bomba RDS-1. 

Dana 29. kolovoza 1991. godine zatvoren je nekadašnji sovjetski nuklearni testni poligon kod Semipalatinska. Uslijed raspadanja Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika pripao je taj poligon Kazahstanu kao državi koja je tada bila u procesu formiranja, a upravo je tadašnji kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbayev izvršio spomenutog dana službeno zatvaranje poligona. Testni kompleks kod Semipalatinska služio je za nuklearna ispitivanja još od 1949. godine, kad je na njemu testirana prva sovjetska nuklearna bomba RDS-1 (u to je vrijeme SSSR-om još uvijek vladao Staljin).

Tijekom povijesti na testnom poligonu kod Semipalatinska izvedeno je 456 nuklearnih eksplozija, od čega 340 podzemnih. Posljednji od tih testova izvršen je 1989. godine, neposredno uoči raspada SSSR-a. Inače, kazahstanskom gradu Semipalatinsku 2007. godine promijenjeno je ime u Semej (Semey). Riječ je o gradu na rijeci Irtiš, koji danas imao oko 300.000 stanovnika, a zanimljivo je da je nekoć u njemu boravio čak i znameniti ruski književnik Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Područje za nuklearna testiranja nalazilo se zapadno od Semiplatinska, a sadržavalo je i vlastiti grad sagrađen za stanovanje tamošnjih djelatnika. Taj je grad dobio naziv Kurčatov prema nuklearnom fizičaru Igoru Kurčatovu („Ocu sovjetske atomske bombe“). Grad Kurčatov udaljen je od granice Kazahstana s Ruskom Federacijom otprilike stotinu kilometara.

Komentari