Na današnji dan

Poletio prvi Spitfire – 1936.

Prvi prototip čuvenog britanskog vojnog aviona Supermarine Spitfire, kolokvijalno poznatog jednostavno kao Spitfire, poletio je 15. ožujka 1936. godine. Riječ je o vrlo uspješnom dizajnu koji je ostao u uporabi tijekom cijeloga rata te je proizveden veći broj Spitfirea nego bilo kojih drugih britanskih aviona (oko 20.300). Dizajnirano je oko 40 inačica aviona, koji su služili kao lovci, lovci-bombarderi, zrakoplovi prilagođeni za nosače aviona, i izviđački zrakoplovi.

Spitfirea je dizajnirao britanski konstruktor zrakoplova R. J. Mitchell, inače poznat po izradi trkaćih hidroaviona. Mitchell je još 1931. počeo raditi za natječaj britanskog Ministarstva zrakoplovstva, koje je željelo imati na raspolaganju vrlo brze vojne avione. Iste godine, Mitchellov avion Supermarine Type 224 postao je jedan od tri dizajna za koje je Ministarstvo naručilo izradu prototipa, ali su rezultati bili razočaravajući.

Mitchell je pokušao ponovno te 1934. dizajnirao Type 300, jednokrilac izrađen isključivo od metala, iz kojeg će uskoro nastati famozni Spitfire. Iako je Ministarstvo odbilo prvi dizajn, Mitchell ga je tijekom iduće godine usavršio, spojivši više inovacija uključujući tanka krila eliptičnog oblika, uređaje za hlađenje smještene ispod krila, te monocoque dizajn trupa (jednodijelna šasija trupa). Prvi funkcionalni prototip, K5054, poletio je kod grada Eastleigha u južnoj Engleskoj. Mitchell nije doživio da vidi veliki uspjeh svoga dizajna u ratu. Umro je od raka 1937. godine, a dizajniranje je preuzeo Joseph Smith. Serijska proizvodnja počela je sredinom 1938. i potrajala sve do 1948. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari