Na današnji dan

Pol Pot – okrutni kambodžanski diktator – 1925.

Procjenjuje se da je tijekom vladavine Pola Pota smrtno stradalo oko 2 milijuna ljudi.

Kambodžanski diktator odgovoran zamasovne zločine Pol Pot rođen je 19. svibnja 1925. godine u Prek Sbauvu, selu smještenom oko 125 kilometara sjeverno od Phnom Penha. U vrijeme njegovog rođenja Kambodža se nalazila u sastavu Francuske Indokine, no imala je svog kralja (u tom se trenutku na prijestolju nalazio kralj Sisowath, koji je bio francuska marioneta). Rođeno ime Pola Pota bilo je Saloth Sar, a potjecao je iz dobrostojeće obitelji uzgajivača riže. Ime Pol Pot uzeo je tek 1970-ih godinakao komunističko konspirativno ime.

Školovao se jedno vrijeme u budističkom samostanu, a zatim u Phnom Penhu, prijestolnici Kambodže.Od 1946. bio je član Komunističke stranke Kambodže. Kasnije je studiraoelektrotehnikuu Parizu, ali studij nije završio.

Godine1953. vratio se u Kambodžu, gdje jeorganizira gerilskipokret Crvenih Kmera. Ostvario je apsolutističku vlast u toj organizaciji, koja seborila protiv režima generala Lona Nola. Nakon višegodišnje borbe Crveni Kmeri došli su na vlast u Kambodži 1975. godine, a Pol Potimenovan je za predsjednika radikalne komunističke vlade. Ime države preimenovano je u Demokratska Kampućija. Odmah po preuzimanju vlasti Pol Pot počinje provoditi masovni teror nad stanovništvom. Organizirao je masovna preseljenja iz gradova i sela na polja i močvarna zemljišta, gdje su zbog teška fizičkog rada, bolesti, gladi i mučenja ljudi masovno umirali (tzv. Polja smrti). Zatvorio je škole i bolnice, spalio knjige, ukinuo trgovinu i novac te smaknuo velik broj intelektualaca. Iz zemlje su protjerani stranci (neki su i poubijani), zabranjeni su vjerski obredi, a svi politički protivnici brutalno su likvidirani. Procjenjuje se da je tijekom vladavine Pola Pota smrtno stradalo oko 2 milijuna ljudi.

S vlasti je svrgnut nekon četiri godine terora, 1979., nakon invazije vijatnamskih snaga koje su na čelo države postavile Henga Samrina, vođu Ujedinjene fronte Kampučije. Pot se tada s Crvenim Kmerima povlači u planine gdje ponovo započinje gerilsku borbu. Uspješno odupiranje Crvenih Kmera vladinim snagama trajalo je sve do 1996. godine kada sve očajniji gerilci počinju s masovnijim dezerterstvima. Nakon što ga je vojni šef Crvenih Kmera Tak Mok tijekom frakcijskih borbi uhitio i stavio u kućni pritvor Pol Pot umire 1998. godine. Posljednji vođe Crvenih Kmera predali su se u prosincu 1999. godine i organizacija je tada prestala postojati.


Piše: Dražen Krajcar

Komentari