Na današnji dan

Pokrenut najveći znanstveni instrument na svijetu (2008.)

Dana 10. rujna 2008. godine pokrenut je Veliki hadronski sudarač (engl. Large Hadron Collider – LHC) u znamenitom CERN-u. Danas je Veliki hadronski sudarač najveći i najsnažniji akcelerator čestica te najveći stroj na svijetu. 

Veliki hadronski sudarač nalazi se ispod francusko-švicarske granice, sjeverozapadno od grada Ženeve. Riječ je o tunelu kružnog oblika, opsega čak 27.000 metara. Tunel je na dubini od 50 do 175 metara, ovisno o terenu iznad njega. Gradnja Velikog hadronskog sudarača koštala je milijarde eura i po tome je taj uređaj jedan od najskupljih znanstvenih instrumenata ikada napravljenih. Izgradnja Sudarača trajala je čak 10 godina, a na njemu je radilo više od 10.000 znanstvenika i inženjera iz više od 100 država.

Funkcija Sudarivača je omogućiti fizičarima da lakše provode ispitivanja različitih predviđanja fizike elementarnih čestica. Ime mu dolazi od činjenice da ubrzava protone do brzina bliskima brzini svjetlosti i zatim ih sudara. Dosad su znanstvenici koji na njemu rade svjedočili stvaranju kvark-gluon plazme (najgušća materija izvan crnih rupa), pronašli ključne dokaze protiv supersimetrije i otkrili Higgsov bozon, specifičnu vrstu podatomskih čestica od iznimne važnosti za fiziku, čiji su otkrivači stekli Nobelovu nagradu.

Piše: Boris Blažina


Komentari