Na današnji dan

Poginuo vrhovni zapovjednik najjače japanske flote – 1944.

Mineichi Koga, kao vrhovni zapovjednik Kombinirane flote, imao je za admiralski brod najveći bojni brod na svijetu – Musashi.

Japanski admiral Mineichi Koga poginuo je 31. ožujka 1944. godine. U trenutku smrti držao je poziciju vrhovnog zapovjednika Kombinirane flote Japanske carske mornarice. Kombinirana flota predstavljala je najjaču udarnu snagu Japanske carske mornarice, do te mjere da je postala sinonim za cijelu mornaricu. Prvi vrhovni zapovjednik Kombinirane flote tijekom Drugog svjetskog rata bio je poznati admiral Isoroku Yamamoto. Međutim, admiral Yamamoto poginuo je 1943. godine na pacifičkom bojištu kad su njegov zrakoplov napali američki lovci P-38 Lightning.

Admirala Yamamota naslijedio je na mjestu vrhovnog zapovjednika Kombinirane flote upravo admiral Mineichi Koga. On je prethodno sudjelovao u Bitki za Hong Kong, tijekom koje su Japanci osvojili tu britansku koloniju. Admiral Mineichi Koga, kao vrhovni zapovjednik Kombinirane flote, imao je za admiralski brod najveći bojni brod na svijetu. Bio je to Musashi, ponos Japanske carske mornarice, s topovima kalibra 460 milimetara (bili su to najveći topovi ikada instalirani na neko plovilo).

Admiral Mineichi Koga preuzeo je vrhovno zapovjedništvo nad Kombiniranom flotom u doba kad je Japan već bio u fazi povlačenja pred nadmoćnijim SAD-om. Admiral Koga pokušao je ostvariti veliku protuofenzivu u blizini Aljaske, no to mu nije uspjelo. Japanska je carska mornarica zatim uglavnom nastojala zadati što veće gubitke nadirućim Amerikancima i više nije poduzimala ofenzivne akcije.

Admiral Koga poginuo je kad je njegov hidroavion Kawanishi H8K pao na području između Palaua i Filipina. Uzrok pada bio je lokalni tajfun. Posmrtno je unaprijeđen u čin maršala-admirala. Bio je posljednja osoba u japanskoj povijesti kojoj je dodijeljen taj čin.


Komentari