Na današnji dan

Poginuo Chevalier Bayard – uzor europskog viteštva (1524.)

Dana 30. travnja 1524. poginuo je Pierre Terrail, francuski vojskovođa poznat kao vitez Bayard (franc. Chevalier de Bayard). Stekao je gotovo mitski status u francuskoj povijesti, kao vitez bez straha i mane.

Rodio se 1473. u dvorcu Bayard (franc. Château Bayard) u francuskoj pokrajini Dauphiné. Taj se dvorac nalazi u predalpskom dijelu Francuske, oko 80 kilometara jugozapadno od Mont Blanca. Bayard je postao ratnikom i vitezom u službi feudalne gospode, a s vremenom je ušao u službu francuskih kraljeva. Njegova ratna junaštva stekla su mu velik ugled, a bio je slavan i po svojoj velikodušnosti, integritetu i kolegijalnosti. Moguće je i da su onodobni autori uveličali Bayardove stvarne osobine, učinivši od njega legendu. U svakom slučaju, postao je toliko popularnim da je mladi francuski kralj Franjo I. želio da ga upravo Bayard učini vitezom.

Kasnije ga je taj kralj primio u Red sv. Mihaela, svoj najekskluzivniji viteški red, a dodijelio mu je i druge časti. Bayard je tijekom ratničke karijere sudjelovao u cijelom nizu povijesno važnih bitaka (Fornovo, Garigliano, Agnadello, Padova, Ravenna, Marignano, Guinegatte), a poginuo je ranim 50-im godinama u Bitki kod rijeke Sesije, nedaleko od Romagnana u sjevernoj Italiji. Smrtnu ranu mu je zadalo tane iz arkebuze (rane vrste puške), a preminuo je ubrzo na bojnom polju.

Komentari