Na današnji dan

Poginuo vikont de Turenne – generalni maršal Francuske – 1675.

Vikont de Turenne dobio je naslov maršala Francuske, a kasnije je unaprijeđen čak i u generalnog maršala. Taj najviši mogući naslov u francuskoj kraljevskoj vojsci dodijeljen je samo nekoliko puta u povijesti.

Dana 27. srpnja 1675. godine poginuo je francuski vojni zapovjednik Turenne u Bitki kod Salzbacha u Njemačkoj. On je bio pripadnik znamenite dinastije La Tour d’Auvergne, koja je u Francuskoj imala status tzv. stranih prinčeva (fr. princes étrangeres). Pripadnici takvih dinastija po rangu su bili viši od svih pripadnika francuskog plemstva i mogli su ulaziti u brakove čak i s kraljevskim princezama.

Turenneu je ime bilo Henri de La Tour d’Auvergne, a nosio je titulu vikonta de Turennea (franc. Vicomte de Turenne). Zanimljivo je da je titula vikonta bila vrlo cijenjena u Francuskoj, premda je nominalno bila niža od titula grofa i markiza. Razlog tome bila je njena rijetkost, kao i duga tradicija.

Turenne je postigao u službi francuskog kralja mnogo pobjeda na bojnom polju. Dobio je naslov maršala Francuske (franc. Maréchal de France), a kasnije je unaprijeđen čak i u generalnog maršala. Taj najviši mogući naslov u francuskoj kraljevskoj vojsci vrlo je rijetko bio dodjeljivan (samo nekoliko puta u povijesti). Na francuskom je puni naziv tog položaja glasio Maréchal Général des Camps et Armées du Roi.

Na današnji dan u Bitki kod Salzbacha u Njemačkoj pogodio je Turennea neprijateljski hitac i ubio ga. Navodno je vikont pogođen već na samom početku bitke, no francuska je vojska ipak na kraju pobijedila. Vikont de Turenne u trenutku smrti imao je 63 godine.


Komentari