Na današnji dan

Poginuo prvi general Wehrmachta u Drugom svjetskom ratu – 1939.

Generala baruna Wernera von Fritscha pogodio je u neposrednoj blizini Varšave metak u nogu. Navodno mu je pogođena arterija, tako da je umro već unutar jedne minute.

Dana 22. rujna 1939. godine poginuo je general barun Werner von Fritsch pri njemačkoj opsadi Varšave. Bio je prvi general Wehrmachta poginuo u Drugom svjetskom ratu te drugi poginuli njemački general u tom ratu općenito (prije njega je poginuo samo general Waffen-SS-a Wilhelm Fritz von Roettig, i to također u Poljskoj). Barun Werner von Fritsch imao je visoki čin generala pukovnika (njem. Generaloberst), od kojeg je viši bio samo čin feldmaršala. Zanimljivo je da je u trenutku Fritschove pogibije još samo jedan njemački general u aktivnoj službi imao čin generala pukovnika (Wilhelm Adam).

Werner von Fritsch rođen je 1880. godine u Benrathu kod Düsseldorfa kao sin generala. Od Adolfa Hitlera bio je Fritsch stariji oko devet godina. Bio je profesionalni vojni časnik, a osobito je zanimljivo da je 1934. godine došao na čelo cjelokupne njemačke kopnene vojske. Taj je položaj u Njemačkoj nazivan Oberbefehlshaber des Heeres (vrhovni zapovjednik Kopnene vojske), a Fritsch je na njemu ostao pune četiri godine. Uklonjen je s tog položaja 1938. godine zakulisnom igrom Heinricha Himmlera i Hermanna Göringa, pomoću optužbe da je homoseksualac. Fritsch je kasnije oslobođen optužbe, ali nije vraćen na stari položaj. Na početku Drugog svjetskog rata sudjelovao je u napadu na Poljsku. Na današnji dan pogodio ga je u neposrednoj blizini Varšave metak u nogu. Navodno mu je pogođena arterija, tako da je umro već unutar jedne minute. U trenutku pogibije bilo mu je 59 godina.


Komentari