Na današnji dan

Poginuo grof Brasov – posljednji muški potomak uže ruske carske obitelji – 1931.

U trenutku izbijanja Oktobarske revolucije imao je grof Brasov samo sedam godina. Majka je uspjela organizirati njegovo izvlačenje iz Rusije, pri čemu su joj pomogli danski diplomati. 

Dana 22. srpnja 1931. godine poginuo je grof Georgij Mihajlovič Brasov, posljednji muški potomak uže ruske carske obitelji. Veći je dio te obitelji pobijen nakon Oktobarske revolucije u Rusiji, uključujući cara Nikolaja II., njegovu suprugu i djecu. Car je imao mlađeg brata – velikog kneza Mihajla Aleksandroviča – koji je također ubijen nakon revolucije, no čiji je jedini sin – spomenuti grof Georgij Mihajlovič Brasov – uspio preživjeti. Grof Brasov, doduše, po dinastičkim zakonima nije imao pravo na nasljeđivanje prijestolja jer mu majka nije bila kraljevskog roda. Dapače, car Nikolaj II. svojedobno se bio naljutio na brata Mihajla zbog toga što se vjenčao razvedenom ženom nižeg roda i oštro ga je bio kaznio, čak i razrješenjem sa svih dužnosti i zamrzavanjem imovine. Mihajlova žena nije mogla dobiti titulu velike kneginje (dobila je samo titulu grofice Brasove), a taj je brak smatran morganatskim. Tijekom Prvog svjetskog rata car i brat pomirili su se pa je mali Georgij Mihajlovič Brasov dobio grofovsku titulu (ipak je i dalje bio isključen iz reda nasljeđivanja carskog prijestolja).

U trenutku izbijanja Oktobarske revolucije imao je grof Brasov samo sedam godina. Majka je uspjela organizirati njegovo izvlačenje iz Rusije, pri čemu su joj pomogli danski diplomati. Njegov je otac – veliki knez Mihajlo – ubijen, no on i majka uspjeli su se skloniti u Engleskoj. Ondje je određeno vrijeme mladi grof pohađao čak i uglednu školu Harrow, a kasnije se obrazovao na pariškoj Sorbonni. Nažalost, grof Brasov poginuo je u dobi od samo 20 godina pri automobilskoj nesreći na putu iz Pariza u Cannes. Automobil u kojem se vozio, a kojim je upravljao njegov 19-godišnji prijatelj Edgar Moneanaar, udario je u drvo pokraj francuskog grada Sensa tako da su obojica poginula.


Komentari