Na današnji dan

Poginulo 77 osoba na najvećoj nesreći u povijesti zrakoplovnih mitinga – 2002.

Pilot i kopilot lovca Suhoj Su-27 uspjeli su se spasiti u posljednjem trenutku pomoću izbacujućih sjedišta, a zrakoplov je udario u tlo i eksplodirao pobivši mnogo ljudi. 

Dana 27. srpnja 2002. godine dogodila se najveća nesreća na zrakoplovnom mitingu u svjetskoj povijesti. Naime, toga se dana pokraj grada Lavova (Lviv) u Ukrajini srušio lovac Suhoj Su-27 iz sastava Ukrajinskih zračnih snaga ubivši čak 77 ljudi. Nesreća se dogodila na prostoru međunarodne zračne luke grada Lavova, smještene jugozapadno od tog grada kod mjesta Sknjiliv (ukr. Скнилів), dok je na njoj mnogo posjetilaca promatralo zrakoplovne akrobacije. Spomenuti je Suhoj Su-27 pri jednom akrobatskom manevru doletio u preniskom letu do piste pa je lijevim krilom zapeo za površinu tla.

Pilot i kopilot uspjeli su se spasiti u posljednjem trenutku pomoću izbacujućih sjedišta, a zrakoplov je udario u tlo i eksplodirao pobivši mnogo ljudi. Pista zrakoplovne luke nakon te je nesreće jezivo izgledala prekrivena tijelima poginulih i teško ozlijeđenih ljudi. Ukupno su nastradale čak 543 osobe, od čega ih je spomenutih 77 poginulo. Osobito je tragičan podatak da je među poginulima bilo 28-ero djece. Pilot i kopilot prošli su bez ozljeda, no dobili su teške zatvorske i novčane kazne. Unatoč takvom njihovom kažnjavanju, do danas nije u potpunosti moguće utvrditi jesu li za nesreću u većoj mjeri bili krivi oni, njihovi nadređeni ili njihovi tehnički suradnici. Zbog te je katastrofe smijenjen i ukrajinski načelnik zračnih snaga Volodymyr Strelnykov.

Komentari