Na današnji dan

Podrijetlo moćnog Walta Disneyja – 1901.

Prezime Disney dolazi od francuskog d’Isigny, po gradiću Isignyju u Normandiji, odakle je porijeklom bio daleki Disneyev predak koji je s Vilimom Osvajačem došao u Englesku.

Dana 5. prosinca 1901. godine rodio se Walt Disney. Rođen je u Chicagu od oca irskog porijekla. Zanimljivo je da prezime Disney dolazi od francuskog d’Isigny, po gradiću Isignyju u Normandiji, odakle je porijeklom bio daleki Disneyjev predak koji je s Vilimom Osvajačem došao u Englesku.

Kasnije su se Disneyjevi preselili u Irsku, odakle su preko Kanade došli u Sjedinjene Američke Države. Disneyjeva majka zvala se Flora i bila je njemačkog porijekla. Walt (skraćeno od Walter) Disney dobio je za života više Oscara od bilo koje druge osobe. Nominiran je 59 puta, a osvojio je 26 Oscara.

Disneyjev zaštitni znak, Mickey Mouse, kreiran je kad je Disney imao 27 godina. Izmislio ga je po uzoru na svog kućnog ljubimca – miša – iz mlađih dana. Zanimljivo je da je Walt osobno davao Mickeyju glas prvih 19 godina. Isprva je miša namjeravao nazvati Mortimer, no supruga ga je uvjerila da je to ime previše pompozno. Stoga mu je promijenio ime u Mickey.


Komentari