Na današnji dan

Podmornica pronašla izgubljenu nuklearnu bombu (1966.)

Dana 17. ožujka 1966. američka podmornica Alvin uspjela je pronaći izgubljenu nuklearnu bombu pokraj španjolske obale. Radilo se o hidrogenskoj bombi koja je ispala iz američkog bombardera tipa B-52 Stratosferska tvrđava (eng. Stratofortress) ranije te iste godine.

Naime, taj se bombarder sudario iznad Sredozemlja sa zrakoplovom za punjenje gorivom u zraku. U bombarderu su bile 4 hidrogenske bombe od kojih su 3 pale na španjolsku obalu, a jedna u more. Tri bombe na obali zbrinute su, no problem je bio s bombom koja je završila u moru. Bila je tipa B28RI, što znači da je mogla imati maksimalnu snagu od 1,45 megatona.

Amerikanci su poslali mnogo brodova u to područje kako bi se bomba pronašla (više od 25 plovila). Tek nakon 2 i pol mjeseca podmornica Alvin uspjela je locirati bombu. Nalazila se na čak 869 metara dubine. Bombu su nakon dosta neprilika uspjeli izvaditi na površinu.

Podmornica Alvin specijalno je američko plovilo za duboko zaranjanje. Ponajviše je poznata po tome što je bila prvo plovilo s ljudskom posadom koje se spustilo do olupine Titanica. Alvin ima mogućnost zaranjanja do dubine od čak 4500 metara. U upotrebi je još od 1964. godine, a koristi se i danas.


Komentari