Na današnji dan

Podla ubojstva lijekovima – 1982.

Ukupno je zabilježeno 7 smrti osoba koje su uzele kapsule Tylenola.

Dana 29. rujna 1982. godine umrla je 12-godišnja djevojčica Mary Kellerman iz predgrađa Chicaga nakon što je popila kapsulu lijeka Tylenol. Uskoro su se javili i drugi slučajevi iznenadnih smrti od tih kapsula, svi u okolici Chicaga. Istražitelji su ubrzo povezali sva ta umorstva s Tylenolom, pa je hitno izdano upozorenje ljudima da ne piju taj lijek. Emitirane su poruke o opasnosti pijenja Tylenola, a čikaška je policija vozila predgrađima i razglasima upozoravala ukućane.

Ukupno je zabilježeno 7 smrti osoba koje su uzele kapsule Tylenola. Pokazalo se da njih nije ubio sam lijek, nego je netko zamijenio sadržaj kapsula sa cijankalijem, jakim otrovom. Budući da su bočice smrtonosnih kapsula bile proizvedene u različitim tvornicama, istražitelji su zaključili da do umetnja otrova nije došlo prilikom proizvodnje, nego kasnije. Svi umrli su bili iz okolice Chicaga, pa je zaključeno da je netko uzeo lijekove iz lokalnih trgovina, napunio ih cijankalijem i vratio na police. Naime, Tylenol je lijek protiv bolova, vrlo popularan u SAD-u. U američkim trgovinama lijekovima dobar dio supstanci može se kupiti na samoposlužnom dijelu. Tako je ubojica vjerojatno uzeo Tylenol s polica, na skrivenoj lokaciji otvorio kapsule i napunio ih otrovom, i zatim bočice vratio na police.

Reakcija kompanije Johnson and Johnson, koja je proizvodila lijek, bila je adekvatna. Izdali su upozorenja u medijima. Povukli su oko 31 milijun bočica Tylenola, što im je nanijelo štetu od oko 100 milijuna dolara. Ponudili su nagradu od 100.000 dolara onome tko pronađe krivca. Interesantno je da je kompanija na kraju od cijelog incidenta čak i izvukla korist jer se ljude dojmila njihova dobra reakcija u kriznoj situaciji, naročito to što ništa nisu željeli zataškati.

Do danas nije otkriven počinitelj tih trovanja. Incident je doveo do toga da se lijekovi pakiraju u zapečaćenu ambalažu, kod koje se može vidjeti jesu li otvarani. Isto tako, dvodijelne kapsule, koje se mogu naknadno otvoriti, počelo se mijenjati u jednodijelne zatvorene.


 

Komentari