Na današnji dan

Podjela Virginije na dva dijela (1862.)

Dana 31. prosinca 1862. izvedena je podjela američke savezne države Virginije na dva dijela. Time je de facto formirana nova država, Zapadna Virginija (engl. West Virginia), i to potpisivanjem američkog predsjednika Abrahama Lincolna na zakonodavne akte (on je tada još uvijek bio u prvoj godini svoga mandata).

Zapadna Virginija obuhvatila je površinu od 62.755 četvornih kilometara, tj. oko 36 % dotadašnje države. Ostatak Virginije i dalje je nastavio nositi naziv Virginia, a obuhvaćao je oko 110.785 četvornih kilometara. Napomenimo, u to je vrijeme već trajao Američki građanski rat, tako da je pripadnost Zapadne Virginije igrala ulogu u odnosima između Sjevera (Unije) i Juga (Konfederacije). U svoj je ustav novonastala država Zapadna Virginija unijela klauzulu o postupnom napuštanju ropstva, dok je preostala (stara) država Virginija ostala robovlasničkom.

Dapače, stara je Virginija predstavljala uporišnu točku cjelokupne Konfederacije (čak se i južnjački glavni grad Richmond nalazio u Virginiji). Prvim glavnim gradom Zapadne Virginije postao je Wheeling, smješten na granici s Ohiom, no kasnije je glavni grad te države premješten u Charleston (danas je Charleston glavni, a ujedno i najveći grad te savezne države). Danas Zapadna Virginija ima čak oko četiri i pol puta manje stanovnika od Virginije.


Komentari