Na današnji dan

Početak Zlatne groznice u SAD-u – 1848.

Većina je zlatnih nalazišta bila koncentrirana na području Sierra Nevade i sjeverne Kalifornije.

Početak tzv. Zlatne groznice u Sjedinjenim Američkim Državama potvrđen je 5. prosinca 1848. godine. Radilo se o službenom izvještaju američkog predsjednika Jamesa Polka pred Kongresom u Washingtonu. Takvi službeni godišnji izvještaji američkih predsjednika nazivaju se „Priopćenjem o stanju nacije“ (engl. State of the Union Address), a obično ih se pozorno prati u medijima.

Polkov izvještaj podnesen doticao se, između ostaloga, rudarstva u Kaliforniji. Predsjednik je potvrdio izvještaje po kojime je u toj državi pronađena velika količina zlata. Iznio je i podatke o velikom broju rudara koji su se već do tada bili uključili u eksploataciju zlatnih nalazišta. Većina je zlatnih nalazišta bila koncentrirana na području Sierra Nevade i sjeverne Kalifornije, a grad San Francisco služio je kao prometno središte iz kojeg se moglo pristupiti tim teritorijima i u kojeg se uvelike slijevalo zlato pronađeno na nalazištima. Zbog toga se stanovništvo San Francisca u samo dvije godine povećalo čak 25 puta.

Silno su narasla i neka druga naselja, uglavnom zbog navale tragača za zlatom. Takva su naselja privukla ubrzo i djelatnike iz drugih struka, koji su mogli dobro naplatiti svoje usluge od novoobogaćenih tragača. Sve u svemu, velik se broj ljudi uputio iz raznih krajeva SAD-a prema Kaliforniji privučen zlatnim nalazištima.

Komentari