Na današnji dan

Početak stalne naseljenosti Međunarodne svemirske postaje – 2000.

Od dolaska prva posade 2000. godine pa sve do danas Međunarodna svemirska postaja kontinuirano je naseljena tj. nije prošao nijedan dan bez da je na njoj bilo ljudi.

Dana 2. studenog 2000. godine došla je prva stalna posada na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Radilo se o trojici astronauta: Williamu Shepherdu, Sergeju K. Krikalevu i Juriju Gidzenku. Pri tome je Shepard bio američki astronaut, dok su Krikalev i Gidzenko bili ruski kozmonauti (naziv za astronute u Ruskoj Federaciji). Koliko je poznato, William Shepherd nije u rodu sa znamenitim Alanom Shepardom, prvim Amerikancem u povijesti koji je lansiran u svemir.

Zanimljivo je da je spomenuta prva stalna posada ISS-a lansirana ruskom raketom tipa Sojuz-U, i to s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Manje od dva mjeseca nakon pristajanja spomenuta trojica dočekala su na Međunarodnoj svemirskoj posadi novu 2001. godinu tj. početak novog tisućljeća. Zanimljivo je da je od njihovog dolaska pa sve do danas Međunarodna svemirska postaja kontinuirano naseljena tj. nije prošao nijedan dan bez da je na njoj bilo posade. Time je ta postaja nadmašila prijašnji rekord postaje Mir u duljini kontinuirane naseljenosti. Također je zanimljivo da je najveća širina Međunarodne svemirske postaje danas veća od 100 metara, a posjetilo ju je već više od 200 ljudi.


Komentari