Na današnji dan

Početak savezničkog iskrcavanja u Italiji – 1943.

Saveznici nisu izvršili veliku invaziju kod Mesinskog prolaza, gdje je Sicilija bila najbliža talijanskom kopnu, nego je glavnina iskrcavanja bila usmjerena na područje Salerna.

Dana 3. rujna 1943. godine saveznici su započeli s vojnim iskrcavanjem u Italiji tj. na kopnu Apeninskog poluotoka. Prethodno su između 9. srpnja i 17. kolovoza bili osvojili cijelu Siciliju u operaciji kodnog imena Husky. Glavna operacija iskrcavanja na talijansko kopno imala je kodni naziv Avalanche, dok su dvije pomoćne operacije nosile naziv Baytown (invazija na Kalabriju) i Slapstick (invazija na područje Taranta).

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga pri napadu na talijansko kopno bio je general Sir Harold Alexander (sljedeće je godine unaprijeđen u čin feldmaršala, a kasnije je postao i britanskim lordom). Nad njemačkom obranom vrhovno je zapovjedništvo u Italiji imao feldmaršal Albert Kesselring, s naslovom vrhovnog zapovjednika Juga. Nijemci su bili u osjetljivom položaju u Italiji jer je Benito Mussolini bio zbačen s vlasti još krajem srpnja iste godine, a očekivalo se da će Italija napustiti Hitlera, što se doista i dogodilo. Saveznici nisu izvršili veliku invaziju kod Mesinskog prolaza, gdje je Sicilija bila najbliža talijanskom kopnu, nego je glavnina iskrcavanja bila usmjerena na područje Salerna (samo je manji dio trupa iskrcan kod Mesinskog prolaza, u sklopu spomenute sporedne Operacije Baytown). Grad Salerno nalazi se oko 40 kilometara jugoistočno od Napulja, na području talijanske regije Kampanije. Saveznici su se iskrcavali na obalnom području širokom četrdesetak kilometara, kod Salerna, Amalfija i Paestuma. Nakon osiguravanja obale krenuli su u napredovanje prema sjeveru tj. u pravcu Napulja i Rima.

Komentari