Na današnji dan

Početak Prve intifade (1987.)

Godine 1987. ubijen je izraelski premijer Jizchak Rabin. Dana 8. prosinca 1987. došlo je do sudara izraelskog kamiona i dvaju palestinskih vatrogasnih vozila. Pritom su poginula četvorica Palestinaca. Situacija je već bila prilično napeta, a proteklih nekoliko tjedana u povremenim sukobima u Gazi poginulo je nekoliko Palestinaca i Izraelaca. 

Događaj s početka prosinca pokrenuo je Prvu intifadu, što je arapska riječ za pobunu i odnosi se an palestinski ustanak protiv Izraela. Razlozi pobune mnogo su dublji i stariji. Naime, od 1967. Palestina je pod izraelskom opsadom i zabranjene su političke stranke. 

Pobuna se vrlo brzo širila. Glavni organizatori bili su PLO i Hamas. Vrlo učinkovit bio je gospodarski bojkot. Palestinci nisu kupovali izraelske proizvode, trgovci nisu plaćali poreze, a organizirani prosvjedi i akcije. Izraelska vojska pokušavala je suzbiti proteste, a Palestinci, među kojima je bilo djece, bacali su kamenje i molotovljeve koktele na vojsku. Vojska uzvratila suzavcima i paljbom. Zatim su Palestinci posegnuli za oružjem i nasilje je eskaliralo. Izraelski su zatvori bili puni palestinskih aktivista. 

Čitav svijet je izvještavao o intifadi, koja je poprimala sve veće razmjere. Palestinski političar Jaser Arafat iskoristio je priliku za ostvarivanje nacionalnih interesa. Palestinsko Narodno vijeće bilo je parlament Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i održalo je sjednicu u egzilu u Alžiru. Ondje je 15. studenog 1988. proglašena palestinska država. Prva intifada završila je Sporazumom iz Osla 1993. godine. 


Piše: Marsela Alić

Komentari