Na današnji dan

Početak povijesti Berlina – 1237.

Stoljećima su Berlin i Colln činili srednjovjekovni dvostruki grad. Oba su se ta gradića nalazila na otocima usred rijeke Spree.

Dan 28. listopada 1237. godine smatra se simboličkim početkom povijesti njemačkog grada Berlina. Naime, tim je nadnevkom datirano prvo spominjanje jednog od dvaju gradića iz kojih je Berlin nastao, Collna. Stoljećima su Berlin i Colln činili srednjovjekovni dvostruki grad (njem. Doppelstadt), slično zagrebačkom Gradecu i Kaptolu. Oba su se ta gradića nalazila na otocima usred rijeke Spree, s time da je Colln bio na jugozapadnom otoku, a Berlin sjeveroistočno od njega. Colln se nalazio na području današnjeg berlinskog Museuminsela i Spreeinsela, odmah do znamenite ulice Unter den Linden tj. u najstrožem centru današnjeg njemačkog glavnog grada.

Srednjovjekovni gradić Berlin bio je od Collna odvojen samo mostom, a nalazio se na području oko današnjeg Berlinskog televizijskog tornja (njem. Berliner Fernsehturm). Područje zapadno od Collna, uz ulicu Unter den Linden i sve do Brandenburških vrata, izgrađeno je u većoj mjeri tek tijekom ranog novog vijeka. Oba spomenuta srednjovjekovna gradića,nalazila su se tijekom Hladnog rata u Istočnom Berlinu.

Komentari