Na današnji dan

Pokušaj osvajanja Istanbula u Prvom svjetskom ratu (1915.)

Dana 19. veljače 1915. izvršen je prvi britansko-francuski artiljerijski napad na Dardanele u Prvom svjetskom ratu. Radilo se u uvodu u znamenitu Galipoljsku bitku, koja se odvijala također na Dardanelima. Naime, Galipolje (tur. Gelibolu) je naziv za izduženi poluotok koji tvori sjeverozapadnu obalu tjesnaca zvanog Dardaneli.

Britanski i francuski ratni brodovi započeli su zasipati obale Dardanela artiljerijskom vatrom, što je bila priprema za iskrcavanje trupa na to područje. Ciljevi ispaljenih granata prvenstveno su bili osmanski obrambeni artiljerijski položaji, ali i pomorske mine. Među britanskim ratnim brodovima najveći je bio bojni brod HMS Queen Elizabeth, dug gotovo 200 metara. Taj je brod raspolagao teškim topovima kalibra 381 milimetra koji su granate mase 879 kilograma mogli ispaljivati na udaljenost od čak 30 kilometara. Dakako, veliki domet topova jamčio je da takve brodove ne mogu gađati osmanski topovi s kopna.

Britanska je namjera bila izvršiti proboj ratnim brodovima kroz tjesnac i doprijeti do Istanbula. Ipak, unatoč golemim naporima, osmanska se obrana pokazala neprobojnom. Britanske i francuske mornaričke snage morale su se povući, a umjesto toga izvršena je kopnena invazija na Galipolje, s ciljem zauzimanja osmanskih artiljerijskih uporišta. Došlo je do još veće katastrofe, u kojoj su snage Antante podnijele čak oko 250.000 žrtava.

Komentari