Na današnji dan

Početak operacije Oluja – 1995.

Zanimljivo je da se, kad je počela Oluja, na državnom radiju svakih 15 minuta emitirao poziv predsjednika Franje Tuđmana Srbima da ne bježe pred hrvatskim snagama, nego da ostanu u Hrvatskoj. Ipak, većina srpskog civilnog stanovništva počela se povlačiti.

Dana 4. lovoza 1995. godine u ranim jutarnjim satima započela je hrvatska vojno-redarstvena akcija Oluja. Pripadnici Hrvatske vojske i policije napali su područje takozvane Republike Srpske Krajine na bojišnici dugačkoj nevjerojatnih 630 kilometara. U operaciji Oluja u svega nekoliko dana oslobođeno je 10.400 kvadratnih kilometara teritorija Republike Hrvatske (milijun i 40 tisuća hektara), što čini 18,4% ukupne hrvatske kopnene površine. U akciji oslobađanja poginula su 174 hrvatska vojnika, najmanje 1.100 je ranjenih, 3 su zarobljena i 15 je bilo nestalih. 

Već prvoga dana hrvatske su snage prodrle duboko u dijelove bojišta, u dubinu od 5 do 15 kilometara na 30 različitih mjesta i to već u prijepodnevnim satima. Srpske su postrojbe osobito jaki otpor pružale na Baniji, Kordunu i u sjevernoj Lici.

Zanimljivo je da se, kad je počela Oluja, na državnom radiju svakih 15 minuta emitirao poziv predsjednika Franje Tuđmana Srbima da ne bježe pred hrvatskim snagama, nego da ostanu u Hrvatskoj. Ipak, većina srpskog civilnog stanovništva počela se povlačiti. U tome je znatnu ulogu imala srpska propaganda svojim tvrdnjama da se ponavlja 1941. godina i da će Srbi ponovno stradati od ustaškog noža.

Srbi su u vrijeme operacije Oluja bili u nemilosti međunarodne zajednice jer su se nekoliko tjedna ranije, u srpnju 1995. godine, dogodila strahovita zlodjela u Srebrenici, najveći ratni zločini u Europi nakon Drugog svjetskog rata. O daljnjem tijeku operacije Oluja bit će još riječi na sutrašnji dan, 5. kolovoza, kad se u Republici Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.


Komentari