Na današnji dan

Početak najveće tenkovske bitke u povijesti – 1943.

Poznata je priča o Franzu Staudeggeru, zapovjedniku njemačkog tenka Tiger, koji se jednim tenkom suprotstavio grupi od 50 sovjetskih tenkova T-34. Uništio ih je 22, dok su ostali uzmaknuli. 

Prve borbe u sklopu Bitke kod Kurska, najveće tenkovske bitke u povijesti, započele su 4. srpnja 1943. godine. Njemačka vojska pokušala je okružiti i uništiti sovjetske trupe na velikom području. Za stvaranje okruženja Nijemci su namjeravali upotrijebiti tenkovsku strategiju Blitzkrieg, zasnovanu na brzom prodoru jakih oklopnih jedinica duboko u neprijateljsko područje. Za to su pripremili gotovo 3.000 tenkova, a doveli su i najelitnije njemačke jedinice, uključujući slavnu 1., 2. i 3. SS-diviziju (1. se zvala Leibstandarte Adolf Hitler, 2. Das Reich i 3. Totenkopf, tj. Mrtvačka glava). Sudjelovala je i slavna divizija Großdeutschland (najelitnija jedinica Wehrmachta). Problem je bio u tome što su Nijemci odugovlačili s ofenzivom čekajući da pristignu najnoviji tenkovi tipa Tiger i Panther.

Za to vrijeme Sovjeti su uspjeli sagraditi jaku obranu oko Kurska, jer su prema obavještajnim podacima znali gdje će Nijemci napasti. Sovjetska obrana bila je dubine čak 250 kilometara. Nijemci su krenuli u ofenzivu teškim tenkovima. Poznata je priča o Franzu Staudeggeru, zapovjedniku tenka Tiger, koji se jednim tenkom suprotstavio grupi od 50 sovjetskih tenkova T-34. Uništio ih je 22, dok su ostali uzmaknuli. Za svoje je herojstvo odlikovan Viteškim križem i pozvan je u Hitlerov stožer da osobno izvijesti Führera o svom uspjehu. Unatoč takvim pojedinačnim njemačkim uspjesima, sovjetska se obrana pokazala neprobojnom.

Minska polja i protuoklopni topovi zaustavljali su Nijemce, a Sovjeti su dovezli i nevjerojatan broj tenkova, preko 8.000, tako da su nadmašivali Nijemce u omjeru tenkova otprilike 2,3:1. Kad je Hitler vidio da napad neće uspjeti, naredio je prekid ofenzive, i to u trenutku kad je ona bila na vrhuncu, da bi poslao jedinice u Italiju, gdje su se upravo iskrcali saveznici. Mnogi su kritizirali takav Hitlerov potez. Sovjeti su proveli protuofenzivu i postigli pobjedu kod Kurska.


Komentari