Na današnji dan

Početak krvavog rata koji je omogućio ujedinjenje Njemačke (1870.)

Pruski kancelar Bismarck diplomatskim je manevrom naveo Francusku da objavi Pruskoj rat.

Dana 19. srpnja 1870. godine započeo je Francusko-pruski rat, krvavi vojni sukob u Zapadnoj Europi koji je u konačnici omogućio ujedinjenje Njemačke. Francusko-pruski rat vodio se između Francuskog Carstva, kojim je u tom trenutku vladao car Napoleon III. (nećak Napoleona Bonapartea) i Kraljevine Pruske, kojom je vladao Vilim (Wilhelm) I. iz dinastije Hohenzollern. Prusku su podržale praktički sve ostale njemačke državice (u to doba Njemačka još nije bila ujedinjena nego se sastojala od niza država, poput Kraljevine Bavarske, Kraljevine Saske, Kraljevine Württemberg i Velikog Vojvodstva Baden).

Pruski kancelar Bismarck diplomatskim je manevrom naveo Francusku da objavi Pruskoj rat, a u međuvremenu su pruske postrojbe pripremane za napad. Prusi su sa svojim njemačkim saveznicima uspjeli tijekom rata mobilizirati više od milijun vojnika, a posjedovali su i čelične topove kompanije Krupp te druge prednosti u naoružanju i tehnici (primjerice, u to su vrijeme željeznice predstavljale važnu novost za brz prijevoz velikog broja trupa, teškog naoružanja i opreme). Na početku rata francuske i pruske snage koncentrirale su se gotovo isključivo uzduž tadašnje granice na Rajni, kao i na potezu između Rajne i Luksemburga.

Do prve bitke došlo je kod Wissembourga, mjesta udaljenog manje od 20 kilometara od Rajne. Pruske su se snage pokazale nadmoćnima i uskoro su Francuze bacile na koljena. Sve to dovelo je u konačnici do pada Francuskog Carstva, zarobljavanja Napoleona III. i ujedinjenja njemačkih zemalja u Njemačko Carstvo.


Komentari