Na današnji dan

Početak konzumacije pilsnera, današnje najzastupljenije vrste piva – 1842.

Pilsner piva stekla su veliku popularnost i raširila su se po cijelom svijetu, tako da u današnje vrijeme čine veći dio svjetske proizvodnje.

Dan 11. studenog 1842. godine smatra se danom početka konzumacije pilsner (pilsener, pils) piva. Naime, toga je dana, upravo na blagdan sv. Martina, prvi put masovno posluženo pivo toga tipa koje je proizvela Gradska pivovara u češkom gradu Plzeňu (njem. Pilsen). Pivo je posluženo na tržnicama povodom spomenutog blagdana sv. Martina i ubrzo je steklo veliku popularnost.

Spomenuto pivo Gradske pivovare osmislio je i proizveo bavarski pivar Josef Groll, kojeg su u pivovari zaposlili jer je bavarsko pivo u to vrijeme imalo vrhunski ugled. Pivo koje je Groll osmislilo pripadalo je skupini tzv. lagera tj. piva kod kojih se proces fermentacije odvijao na dnu spremnika (kod ranijih piva fermentacija se u načelu odvijala u vršnim slojevima, što je utjecalo na okus piva). Pilsner piva stekla su veliku popularnost i raširila su se po cijelom svijetu, tako da u današnje vrijeme čine veći dio svjetske proizvodnje (po nekim procjenama čak i do dvije trećine ukupne svjetske količine proizvedenog piva). Izvorno pivo spomenute Gradske pivovare u češkom gradu Plzeňu još se uvijek proizvodi, a danas je poznato pod nazivom Pilsner Urquell (češ. Plzeňský prazdroj).

Komentari