Na današnji dan

Početak Kinesko-indijskog rata (1962.)

Dana 20. listopada 1962. započeo je sukob između Indije i Kine poznat i kao Kinesko-indijski rat. Radilo se o razmjerno kratkotrajnom sukobu koji je, srećom, ostao ograničen samo na pogranično područje tih dviju velikih država. Indija i Kina bile su tada, kao i danas, najmnogoljudnije države na svijetu, s time da u to vrijeme još nisu posjedovale nuklearno oružje (Kina ga je razvila nekoliko godina kasnije, a Indija tek u sljedećem desetljeću).

Povod za sukob predstavljale su neriješene državne granice između Indije i Kine, osobito na dva sporna mjesta – na području Kašmira te na području indijske Sjeveroistočne granične agencije (engl. North-East Frontier Agency – NEFA). Oba ta područja smještena su u visokim planinama, gdje nadmorska visina većinom prelazi 4000 metara, a pojedini himalajski vrhovi dosežu i veću visinu. Zbog takvog terena, veliki dio žrtava u Kinesko-indijskom ratu odnosio se na vojnike umrle od smrzavanja.

Kina je na oba spomenuta područja izvela ofenzivu. Ipak, ubrzo je proglasila pobjedu i jednostrano odlučila prekinuti vatru. Kineske jedinice zatim su se povukle. Američka vlada, koju je tada predvodio predsjednik John F. Kennedy opozvala je nosač zrakoplova koji je već bio upućen prema Indiji kao svojevrsna pomoć. Kennedyju su savjetovali da u slučaju većeg napada Kine na Indiju upotrijebi nuklearno oružje, umjesto slanja američkih trupa. Naime, kako je spomenuto, Kina u to doba još nije posjedovala vlastito nuklearno oružje. Nakon što ga je proizvela, takva bi američka strategija zacijelo morala biti revidirana.

U svakom slučaju, Kinesko-indijski rat završio je već 21. studenog 1962., tj. mjesec i jedan dan nakon što je započeo. Nije došlo do većih teritorijalnih promjena, a i do danas su državne granice na spomenutim područjima ostale sporne.


Komentari