Na današnji dan

Početak Grčko-tuskog rata (1897.)

Dana 3. veljače 1897. izbio je Grčko-turski rat. Sukob je nastao oko statusa Krete. Naime, iako je Grčka izborila neovisnost od Osmanskog Carstva još 1832. godine, Kreta je, iako je imala većinsko grčko stanovništvo, ostala dijelom Carstva. Iako su na Berlinskom kongresu 1878. obećale Kreti dati visok stupanj autonomije, osmanske vlasti nikad nisu to provele, što je uzrokovalo nekoliko ustanaka.

Godine 1897. ustanak je prerastao u oružani sukob nakon što su grčke i osmanske vlade poslale vojne snage da podupru odnosno uguše ustanak. Borbe su uz Kretu zahvatile još Epir i Tesaliju. Osmanlije su prvi put imale priliku na terenu vidjeti uspješnost nove opreme i taktika razvijenih pod utjecajem njemačkih vojnih instruktora. Grci su, naprotiv, bili slabo opremljeni, loše organizirani, nedovoljno uvježbani i nedostajalo im je zapovjedničkog kadra.

Rat je završio primirjem nakon svega tridesetak dana i s relativno malim gubitcima (poginulo je oko 600 osmanskih i 1300 grčkih vojnika). Grčka je doživjela sramotan poraz, ali je to potaknulo njene vojne strukture da reorganiziraju oružane snage i odvedu ih do pobjede u Balkanskim ratovima. Osmanskom su Carstvu ustupljeni mali dijelovi Tesalije, ali je zbog intervencije velikih sila moralo povući svoje snage s Krete i poduzeti konkretne korake da joj omogući autonomiju. Kreta se službeno ujedinila s Grčkom krajem 1913. godine.

Piše: Boris Blažina


Komentari