Na današnji dan

Početak gradnje Pont Neufa, najpoznatijeg mosta u Parizu – 1578.

Pont Neuf je ujedno bio prvi pariški most na kojem nisu bile građene kuće. 

Dana 31. svibnja 1578. godine započela je gradnja Pont Neufa u Parizu, danas najstarijeg i najpoznatijeg mosta u francuskom glavnom gradu. Pont Neuf sagrađen je u blizini mjesta na kojem započinje otočić Île de la Cité, središnji pariški otok na rijeci Seini, na kojem se nalazi i znamenita katedrala Notre Dame. Ime tog mosta u prijevodu s francuskog jezika znači novi most, premda je danas najstariji. Razlog takvom imenovanju bila je činjenica da je spomenute 1578. godine Pont Neuf građen kao potpuno novi most, na mjestu na kojem u srednjem vijeku nije bilo mostova. Pariz je od ranije posjedovao čitav niz mostova (npr. Pont Notre-Dame), no svi su oni kasnije srušeni i izgrađeni nanovo suvremenijim materijalima i postupcima, dok Pont Neuf stoji i danas u sličnom obliku u kojem je sagrađen u spomenuto, renesansno doba (u 16. stoljeću).

Pont Neuf ujedno je bio prvi pariški most na kojem nisu bile građene kuće. Naime, europski su kameni mostovi u gradovima ranije gotovo uvijek imali na sebi sagrađene kuće. Od takve je tradicije kamenih mostova s izgrađenim nastambama ili radionicama do danas ostalo malo sačuvanih primjera, među kojima se ističe Ponte Vecchio u Firenci. Kamen temeljac za novi most postavljen je u doba vladavine francuskog kralja Henrika III. iz dinastije Valois. Otprilike u isto vrijeme u Francuskoj su trajali vjerski ratovi između katolika i protestanata, što je uvelike odgodilo završetak mosta. Zbog toga je gradnja mosta završena tek 1606. godine, čak oko 28 godina nakon početka gradnje.

Most je službeno otvoren tek u vrijeme kralja Henrika IV. iz dinastije Bourbon, 1607. godine, nakon završetka vjerskih ratova i nakon izumiranja spomenute kraljevske dinastije Valois. Postoji legenda o navodnom razlogu zbog kojeg na Pont Neufu nikada nisu izgrađene kuće uz prometne trake. Naime, kralj Henrik IV. navodno nije želio da se sakrije pogled na kompleks kraljevske palače Louvre, koja se nalazi sa sjeverne strane tog mosta.


Komentari