Na današnji dan

Početak građanskog rata u Siriji – 2011.

Dana 15. ožujka održani su veliki prosvjedi u sirijskom glavnom gradu Damasku. Potaknuti Arapskim proljećem, prosvjednici su tražili demokratske reforme i puštanje na slobodu 15 studenata koji su uhićeni zbog pisanja grafita s protuvladinim porukama, uključujući neslužbeni slogan Proljeća Ash-shab yurid isqat an-nizam (arap. Narod želi srušiti režim). Vlada je odgovorila policijskim nasiljem koje je tijekom idućih nekoliko dana eskaliralo i dovelo do smrti nekoliko prosvjednika. Zatim je razjarena gomila zapalila sjedište Asadove stranke Baas u gradu Daraa na jugozapadu zemlje. Slijedio je niz krvavih sukoba između prosvjednika i policije. Manji prosvjedi organizirani su u drugim dijelovima zemlje.

Vlada je obećala uvesti mjere s ciljem demokratizacije društva, poboljšanja životnog standarda i smanjenja korupcije. Pokušaji pregovora s opozicijom propali su jer su opozicijski vođe odbili pregovarati dok vlada vrši nasilje nad prosvjednicima. Prosvjedi su već idućeg mjeseca prerasli u oružani sukob, a krajem srpnja službeno je osnovana opozicijska Slobodna sirijska vojska. U rat su se zatim uključile skupine različitih sastava i ciljeva, od islamista do kurdskih separatista, te razne strane sile (SAD, Rusija, Iran itd.).

Rat traje već punih šest godina te predstavlja trenutno najkrvaviji ratni sukob na svijetu. Dosad je ubijeno više od 400.000 ljudi, prema nekim izvorima blizu pola milijuna. Gotovo 5 milijuna ljudi, više od četvrtine ukupnog stanovništva, izbjeglo je iz zemlje.

Komentari