Na današnji dan

Početak Građanskog rata u Engleskoj (1642.)

Dana 22. kolovoza 1642. smatra se datumom početka Građanskog rata u Engleskoj. Glavni uzrok rata bio je sukob moći između engleskog kralja i parlamenta. Tijekom tog su rata Englezi svrgnuli i smaknuli svog kralja i uspostavili svojevrsnu republiku zvanu Commonwealth. Rat je potrajao do 1651. godine, što znači da se odužio tijekom više od devet godina. Kraljevska vlast obnovljena je tek 1660. godine.

Za početak Građanskog rata uzima se dan kad je britanski kralj Karlo I. službeno počeo okupljati vojsku namijenjenu borbi protiv parlamentarnih snaga. Simbol okupljanja vojske bilo je razvijanje kraljevskog stijega kod grada Nottinghama u središnjem dijelu Engleske (Nottingham i njegov okolica poznati su po legendi o Robinu Hoodu). Kraljevski stijeg označavao je okosnicu oko koje se trebala okupiti vojska vjerna vladaru.

U bitkama Građanskog rata izginulo je gotovo 200.000 Engleza i oko 60.000 Škota. U njemu su pobjedu odnijele snage parlamenta, na račun rojalista odanih vladaru. Spomenutom kralju Karlu I. odsjekli su glavu 1649. godine, otprilike šest i pol godina nakon početka rata. Uspostavljen je protektorat pod vodstvom Olivera Cromwella, ali nije potrajao dugo nakon njegove smrti. Ipak, postavljen je presedan da engleski kralj ne može vladati bez odobrenja Parlamenta. Sukob se proširio i na Irsku i Škotsku te učvrstio englesku prevlast u tim zemljama. Cromwellova brutalna kampanja kojom je slomljena moć katolika u Irskoj (većina Iraca podupirala je engleskog kralja) pri čemu je izginulo više od 200.000 ljudi (prema nekim procjenama i do 600.000) i danas se pamti kao nacionalna tragedija.

Komentari