Na današnji dan

Početak formiranja 1. gardijske brigade Tigrovi (1990.)

Proces formiranja proslavljene 1. gardijske brigade Tigrovi započeo je petog studenog 1990. godine. Dogodilo se to u bazi Rakitje pokraj Zagreba, gdje je tog dana formirana Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Formirana je od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije.

Sljedeće godine, 12. travnja 1991., donijeta je Odluka o osnivanju Zbora narodne garde, a postrojba iz Rakitja postaje 1. A brigada ZNG-a podijeljena u šest bojni. Bojne Tigrova nazivale su se prema bazama ili kodnim nazivima: 1. bojna – Vrapče (ćuk), 2. bojna – Rakitje (kos), 3. bojna – Pionirac, po Pionirskom gradu (žuna), 4. bojna – Kumrovec pa Petruševac (gavran), 5. bojna – Vinica kod Varaždina (oblak), 6. bojna – Tomislavac, po planinarskom domu na Sljemenu (orao).

U prvoj fazi djelovanja istakli su se u hvatanju srpskog zločinca Arkana te u akciji na Plitvicama upamćenu kao Krvavi Uskrs. Tijekom 1991. godine Tigrovi sudjeluju na ratištima u Slavoniji, posebno se istaknuvši u operaciji Orkan 91 kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Sredinom 1992. brigada odlazi na dubrovačko ratište gdje deblokiraju grad te do kraja godine oslobađaju najjužniji dio Hrvatske. Sljedeće godine sudjeluju u akciji Maslenica.

Godine 1994. Tigrovi uglavnom provode u treningu i opremanju, da bi 1995. sudjelovali u operacijama Bljesak i Oluja.

Tijekom Domovinskog rata kroz postrojbu je prošlo oko 11.000 pripadnika. Poginulo ih je 367, 1.711 ih je ranjeno, a 201 pripadnik prošao je mučenja u srpskim logorima. Šestorica Tigrova još uvijek se vode kao nestali.


piše: Dražen Krajcar

Komentari