Na današnji dan

Počela gradnja zgrade Austrijskog parlamenta u Beču (1874.)

Dana 2. rujna 1874. položen je kamen temeljac za znamenitu zgradu Austrijskog parlamenta u Beču (njem. Parlamentsgebäude). Projekt za tu građevinu izradio je ugledni arhitekt Theophil Hansen, inače danskog podrijetla, kojeg je car Franjo Josip I. 1884. nagradio titulom baruna (njem. Freiherr). Hansen je projektirao i niz drugih znamenitih građevina u Beču, poput zgrade Musikvereina (bečkog glazbenog društva), kao i niz zgrada u grčkom glavnom gradu Ateni.

Zgrada Austrijskog parlamenta u Beču izrađena je u stilu koji podsjeća na arhitekturu grčkog hrama, čime pobuđuje asocijacije na Grčku kao kolijevku demokracije. Ipak, ta je zgrada izrađena u doba vladavine cara Franje Josipa u Austro-Ugarskoj, u vrijeme kad još nije moglo biti govora o pravoj demokraciji u austrijskim zemljama, kao ni u drugim dijelovima te monarhije. Službeni je naziv za zgradu u razdoblju Austro-Ugarske Monarhije glasio Reichsratsgebäude (njem. Zgrada Carevinskog vijeća), a u njoj su se sastajala zastupnička tijela austrijskog dijela Monarhije, tj. Cislajtanije (ugarski je dio monarhije imao vlastiti parlament u Budimpešti).

U dvorani koja je u austro-ugarsko doba služila za sastanke Gornjeg doma parlamenta tj. Doma vlastele (njem. Herrenhaus) danas zasjeda Donji dom Austrijskog parlamenta (njem. Nationalrat), dok današnji Gornji dom (njem. Bundesrat) zasjeda u njenom znatno manjem predvorju. Naprotiv, u dvorani koja je izvorno služila Poslaničkom domu (njem. Abgeordnetenhaus) parlamenta Cislajtanije danas se održavaju zajedničke sjenice obaju domova Austrijskog parlamenta. To je vrlo raskošno urešena dvorana prikladna za svečane prilike poput inauguracija austrijskih predsjednika.

Komentari